Koiran kanssa Italiaan lentäen

koiran kanssa lentäminen

Meidän perheeseen hankittiin koiranpentu alkuvuodesta, ja suunnitelmana oli lähteä Italiaan reissuun heti kun koira olisi 9-viikkoinen. Ajatus oli, että voisimme matkustaa ennen kuin pentu täyttää 12 viikkoa, sillä silloinhan rabiesrokotus voitaisiin hoitaa kohdemaassa, eli Italiassa. No, se ei ihan mennyt niin – Italia nimittäin vaatii, että koiralla on täysi rabies-suoja, ennen kuin se voi matkustaa maahan. Tämä tarkoitti, että koiran on oltava vähintään 15-viikkoinen ja saanut kaikki tarvittavat rokotukset. Suunnitelma siis muuttui ja onneks tajuttiin tarkistaa asia ennen lentojen varaamista saatika ennen matkalle lähtöä. Varmaan monelle itsestään selvää, mutta tässä asiassa olin luottanut paljon matkustaneiden tuttujen neuvoihin ennen kuin ruvettiin tarkistamaan asiaa vielä itse. Note to my self! Tarkista aina kyseisen kohdemaan rajoitukset. Ensimmäisellä rokotuskerralla pyydettiin koiralle myös lemmikkieläin passi, jotta matkalle lähtö on ylipäätään mahdollista.

Kun kaikki rokotukset olivat kunnossa, varasimme lennot. Käytimme Finnairin appia, ja varaaminen sujui ongelmitta. Lemmikkipaikkoja lennoille on rajoitetusti, joten kannattaa ehdottomasti varmistaa paikka lemmikille ennen kuin maksaa omasta lipustaan. Meillä kävi tuuri, sillä suunnittelemallemme lennolle oli vielä vapaita lemmikkipaikkoja. Matkustamoon saa ottaa pienen lemmikin, joka painaa kassin kanssa enintään 8kg. Luna painaa vajaa 5kg eli pääsee hyvin vähän painavammankin kassin kanssa matkustamoon. Seuraavaksi kävimme ostamassa Lunalle kuljetuslaukun lennolle valikoima oli vähän kehno, mutta pääasia, että laukku täytti Finnairin vaatimukset. Luna sai totutella laukkuun pari päivää ennen lentoa, ja laitoin sinne vielä sen oman pyyhkeen tuomaan turvallisuuden tunnetta. Totutimme Lunaa parina päivänä laukussa olemiseen ja laitoimme lennolle Lunan oman pyyhkeen laukun pohjalle ”turvaksi”.

Lentoasemalle koiran kanssa

Olen tottunut tekemään lähtöselvityksen Finnairin appin kautta, mutta lemmikin kanssa tämä ei onnistu. Tämä oli pieni yllätys, sillä en pystynyt varaamaan meille puolison kanssa viereisiä paikkoja etukäteen. Koska koin tärkeäksi istua vierekkäin (jos esimerkiksi toinen meistä tarvitsee mennä vessaan, toinen voi huolehtia Lunasta), päätimme mennä ajoissa lentokentälle hoitamaan kaiken paikan päällä.

Helsinki-Vantaalla suuntasimme miehitetylle tiskille, jossa teimme check-inin, maksoimme pienen summan vierekkäisistä istuinpaikoista ja koira punnittiin kassin kanssa. Kaikki sujui todella jouhevasti. Punnituksen jälkeen Luna sai olla remmissä aina boardaukseen asti. Turvatarkastuksessa vein koiran sylissä metallinpaljastimen läpi, mikä meni sekin sujuvasti. Aamulentomme vuoksi kävimme ennen portille suuntaamista rauhassa aamiaisella.

Lento itsessään meni loistavasti. Luna nukahti heti, kun pääsimme ilmaan, ja oli tyytyväinen koko matkan ajan. Se on muutenkin tottunut matkustamiseen – autossakin se nukahtaa useimmiten heti, kun moottori käynnistyy. Kun saavuimme Malpensan kentälle, puoliso jäi odottamaan matkatavaroita ja minä suuntasin Lunan kanssa ulos. Malpensan lentokentällä on sopivasti pieni nurmikkoalue heti 1. uloskäynnin lähellä, mikä oli tosi kätevää.

Matka Suomeen ja ekinokokkilääkitys

Ennen paluuta Suomeen meidän piti varata aika paikalliselle eläinlääkärille ekinokokkilääkitystä varten. Tämä on pakollista, jotta koira voi palata Suomeen ilman karanteenia. Meillä on Cerviniassa paljon koiranomistajaystäviä, ja heidän suosituksestaan löysimme hyvän eläinlääkärin. Lääke annettiin nieltävänä, ja lääkäri teki tarvittavat merkinnät Lunan passiin. Lääkitys täytyy antaa 24-120 tuntia ennen Suomeen paluuta, joten aikataulu on hyvä ottaa huomioon ja varata aika riittävän ajoissa.

Paluulennolle kaikki sujui yhtä hyvin kuin menomatkalla. Tällä kertaa käyttimme Lunaa ulkona vielä kerran ennen turvatarkastusta. Malpensalla tuli pieni yllätys, sillä lemmikkien kanssa pitää mennä Family/Priority check-inin kautta (check-in area 11 vieressä). Turvatarkastuksessa oli vielä vanhat laitteet, joten jouduimme ottamaan kaikki nesteet ja elektroniikat pois reppuja kaivellen – pientä säätöä, mutta siitäkin selvittiin. Luna sai liikkua kentällä remmissä, ja kun pääsimme koneeseen, se oli jo täysin valmis päiväunille. Luna nukkui koko lentomatkan ja pääsi taas Helsinki-Vantaalla laukusta remmiin.

Kaiken kaikkiaan matka sujui yllättävän mutkattomasti. Kannattaa aina tarkistaa kohdemaan vaatimukset ja valmistella koira matkaa varten hyvissä ajoin – sen jälkeen kaikki sujuu hyvin!

P.S. Tukka on pitkä.. tiedetään :D Maanantaina Luna pääsee pesulle ja trimmiin!

Johanna

Johanna on entinen matkaopas, joka on asunut eri puolilla Italian Alppeja. Tällä hetkellä tukikohta on Aostan laaksossa, mutta myös Dolomiiteillä tulee käytyä lähes joka vuosi ja Piemonten aluella jos ei viikoittain niin ainakin kuukausittain. Johannan löytää talvisin rinteistä laskettelemasta tai lumilautailemasta, kun taas kesäisin pyörän selästä, vaelluspoluilta tai kiipeilemästä.

Edellinen
Edellinen

Gardajärvi ja vuokra-auto - oliko se turha?

Seuraava
Seuraava

Catania on Sisilian toiseksi suurin kaupunki Etnan syleilyssä