Catania on Sisilian toiseksi suurin kaupunki Etnan syleilyssä
Catania sijaitsee Sisilian itärannikolla tulivuori Etna syleilyssä. Catania on rannikkokaupunki, jolla on vaihtelevaa rantaviivaa aina hiekkarannoista laavakiveen.
Catania on koko saaren toisiksi suurin kaupunki ja Catanian Fontanarossa on Sisilian aktiivisin lentokenttä. Lentokentälle onkin helppo löytää lentoyhteyksiä ympäri vuoden esimerkiksi manner Italiasta tai Euroopasta. Ainoa suora lento Suomesta Sisiliaan on Tuin lomalento Helsingistä Cataniaan, mutta vain kesäkaudella
Miksi uniikki
Cataniasta ei voida puhua ilman mainintaa Etnan tulivuoresta ja sama toisinpäin. Historian saatossa tulivuoren laava on saavuttanut Catanian kaupungin ja muovannut kaupungin pinta-alaa muutamaankin otteeseen.
Laava liittyy Cataniaan monella tapaa ja esimerkiksi kaupungin vanhimmista rakennuksista suurin osa on rakennettu käyttäen rakennusmateriaalina laavakiveä, jolloin rakennukset ovat hyvin tummia ja kaupunkia sanotaankin mustaksi kaupungiksi. Kaupungista löytyy myös barokki ajalle tyypillisiä kalkkikivestä valmistettuja vaaleita kirkkoja ja palatseja.
Cataniassa on kaikkea: street foodia, ruokatoreja, kalatori, yöelämää, tulivuori, rantoja, lentokenttä sekä sekä aktiivinen satama. Cataniassa puhutaan myös aivan omaa murretta ja henkilö, joka on Cataniasta kotoisin, on ”catanese”.
Catania on kaupunki, mutta Catania on myös maakunta. Maakuntaan kuuluu lähes kaikki Etnan etelä- ja itärinteen pienet kylät aina Giardini-Naxokseen saakka. Giardini-Naxos ja Taormina ovat jo Messinan puolella.
Catanian keskusta on täynnä historiallisia rakennuksia ja kapeita pikkukujia, yksisuuntaisia autoteitä ja liikenteen kaaosta. Siksi moni paikallinen alunperin Cataniasta kotoisin oleva henkilö onkin nähnyt parhaaksi mutta itse kaupungin ulkopuolelle joihinkin Etnan pikku kylistä asumaan.
Rannoista
La Playa on pitkä vaalea hiekkainen hiekkaranta Catania kaupungin edustalla. Itse asiassa ranta on kirjaimellisesti lentokentän edessä.
Pitkän hiekkarannan varrella on sekä julkisia rantoja, joihin voi kuka tahansa lomailija mennä viettämään päivänsä veloituksetta, mutta pitkältä rantaviivalta löytyy myös lukuisia lidoja, eli ”rantaklubeja”, joista voi vuokrata aurinkotuolin ja aurinkovarjon. Öisin lidot muuttuvat yökerhoiksi ja rannalla onkin juhlia moneen eri lähtöön.
Catania Playa ei valitettavasti ole alueen yksi kauneimmista rannoista, sillä rannat eivät ehkä ole juuri puhtaimpia, mutta tällä alueella viehättääkin helppous: ranta on saavutettavissa nopeasti keskustasta.
Catania maakuntaan mahtuu myös laavakivi rantoja, jotka itse asiassa alkavat jo läheltä keskustaa. San Giovanni Li Cuti ja siitä eteenpäin kaikki Ogninan rannat Acitrezzaan kautta jatkuen Capo Muliniin saakka ovat vaikeakulkuista laavakiveä. Mutta lohkareinen musta laavakivi luo viehätyksensä, sillä veteen on usein hypättävä, rannat ovat syviä ja snorklailijoille riittää nähtävää.
Suosituksia
Varaa kaupungille vähintään yksi päivä ja aisti tunnelmaa jalankulkijana. Catanialainen tyypillinen pasta on Pasta alla Norma, joka on munakoisopasta ricottajuustolla.
Arancinot ovat herkullisia Etnan syleilyssä ja kalatorin tunnelma on koettava kerran elämässä.
Sunnuntaisin keskustassa on kirpputori, jossa tarjolla on kaikkea huonekaluista kelloihin, vaatteista keramiikkaan ja kaikkea näiden väliltä.
Aiempi postaus: mitä Sisiliassa täytyy syödä, lue myös se!
Alkuvuodesta Tarocco nimiset veriappelsiinit ovat parhaimmillaan ja ainakin lasillinen sinun täytyy maistaa tätä punaista mehua!
Helmikuussa koko kaupunki räjähtää eloon, kun monen päivän mittainen Sant’Agata juhla kerää miljoona päisen yleisön juhlimaan kaupungin suojelupyhimystä!
Talvi on Cataniassa leuto ja tammikuussakin saatetaan hipoa +20C lämpöasteita ihmeköynnösten loistaessa taustalla.
Catania on ihana ja toivon sinun matkustavan sinne pian! <3